amsterdam-wint-toeristenbelasting-award-1000

Amsterdam wint Toeristenbelasting Award 2016

De gemeente Amsterdam heeft de Toeristenbelasting Award 2016 gewonnen voor beste inzet van de heffingsgrondslag voor toeristenbelasting. De metropool wist als eerste afspraken te maken met Airbnb om ook in de deeleconomie toeristenbelasting te heffen. Amsterdam won het van de andere twee genomineerden Beekse Bergen en de gemeente Etten-Leur.

Level playingfield

Jurylid Hans Schiphorst: “Het is goed om te zien dat Amsterdam een level playingfield heeft gecreëerd met het bedrijfsleven. Slim is het om de heffing niet bij de individuele verhuurders op te halen maar deze bij het platform te innen en daarmee de administratieve lasten voor zowel verhuurders als gemeente tot een minimum te beperken.” In 2014 verplichtte Airbnb zich toeristenbelasting af te dragen en dat leverde Amsterdam vorig jaar 5,5 miljoen euro op.

Ook de andere twee finalisten verdienen volgens jurylid Ton Vermeulen een vermelding: “Etten-Leur verving de plannen voor de instelling van enkel toeristenbelasting door plannen voor een toeristisch fonds en Beekse Bergen wist met de gemeente Hilvarenbeek afspraken te maken over een stabiele en voorspelbare lastenheffing.”

Waarom de Toeristenbelasting Award?

Initiatiefnemer Pleisureworld stelde onder leiding van Hans van Leeuwen enkele jaren geleden de Toeristenbelasting Award in als een beloning voor gemeenten die de heffing op een positieve en constructieve manier weten in te zetten. Van Leeuwen: “Gelukkig zien we dat gemeenten en ondernemers steeds vaker samen weten op te trekken om zo tot een echt investeringsinstrument voor toeristisch voorzieningen te komen.”

De winnaar van dit jaar werd bekend gemaakt tijdens de vakbeurs Welcome in Gorinchem en de verkiezing vond voor de vijfde keer plaats. Eerdere winnaars zijn de gemeente Borsele – Breda – Uden en Veere. De jury van de Toeristenbelasting Award 2016 bestond uit Ton Vermeulen (Hoofdredacteur NRIT Media), Hans Schiphorst (Gemeente Steenwijkerland & BIZ Expert), Rene Molenaar (Wethouder van de Gemeente Veere & oud-winnaar Pleisureworld Toeristenbelasting Award 2015) en Hans van Leeuwen (trendwatcher Pleisureworld).

De overige genomineerden van 2016 waren;

  • Etten-Leur: verving de plannen voor de instelling van toeristenbelasting door plannen voor een toeristisch fonds. Belanghebbenden staan nu voor de uitdaging om criteria en spelregels verder in te vullen.
  • Winterswijk: stelt een verlaging van de toeristenbelasting voor. Bijzonder omdat het gemeentebestuur zelf inzag dat er sprake was van een stagnerende groei waarmee een verlaging gerechtvaardigd bleek. Hier heeft overigens de gemeenteraad nog het laatste woord over in één van de vergaderingen dit najaar.
  • Marveld Recreatie: vakantiepark eigenaar Edwin Bomers oefende succesvol druk uit op de gemeenteraad van Groenlo waarmee een voorgestelde belastingverhoging uit de door het college voorgestelde begroting werd gehaald. Binnenkort wordt de begroting in de gemeenteraad behandeld. Update 1/12/2016: Gemeente Oost Gelre heeft inmiddels bekend gemaakt de belastingverhoging alsnog door te zetten.
  • Beekse Bergen: directeur van Libéma, Dirk Lips, heeft voor de komende vijftig jaar met de gemeenteraad Hilvarenbeek afspraken gemaakt over hoogte van de toeristenbelasting. Daarmee blijft de lastenheffing stabiel en voorspelbaar.

Jury

Ton Vermeulen

Ton Vermeulen – NRIT Media

Hans Schiphorst - gemeente Steenwijkerland

Hans Schiphorst – gemeente Steenwijkerland

Gemeente Veere-Wethouder Molenaar

Rene Molenaar – Gemeente Veere (oud-winnaar 2015)

Eerdere winnaars

Winnaar 2015 - Gemeente Veere

Winnaar 2015 – Gemeente Veere

Winnaar 2014 - Gemeente Uden

Winnaar 2014 – Gemeente Uden

Winnaar 2013 - Gemeente Breda

Winnaar 2013 – Gemeente Breda

Winnaar 2012 - Gemeente Borsele

Winnaar 2012 – Gemeente Borsele