Ballenbak wordt volwassen

Als kwajongen opgegroeid op de Grote Markt in Arnhem zagen wij elk jaar een breed scala aan bijzondere evenementen aan ons voorbij trekken. Circus Renz en Toni Boltini kwamen er elk jaar met hun voorstellingen. Ik zie nog de olifanten bij mijn vader het pakhuis inlopen om daar water te drinken. Je kocht toentertijd een kaartje om de stallen met de dieren te bekijken en wie het zich kon veroorloven mocht naar de echte circus voorstelling.

Het traditionele “circusspektakel” is getransformeerd naar Cirque Du Soleil. Te zien in alle wereldsteden van over de hele wereld maar voor de dieren moet je naar de dierentuin. De Nationale NATO Taptoe was een muziekconcours van militaire drumbands en fanfares van over de hele wereld. Inmiddels is het verplaatst naar het grotere Sportpaleis Ahoy Rotterdam voor meer comfort met een avondje uit en keuze uit verschillende arrangementen. Een backstage tour kan als bijzonderheid geboekt worden tegen speciale condities.

Kent u ook nog de bekende TV coryfee van weleer, Dick Passier? Hij was het die als spelleider het Spel Zonder Grenzen op de kaart heeft gezet. Op de Grote Markt werden tribunes opgebouwd en zaten toeschouwers verkleumd te kijken naar sportieve wedstrijden tussen verschillende teams. Nu kijken wij met een zakje borrelnootjes in de ene hand en de iPhone in de andere hand naar The Voice en Utopia en brengen we onze stem uit via de app om te bepalen wie naar huis gestuurd wordt.

Waarbeek Hully GullyOp zondag gaan we niet meer naar de kerk, sport kijken we liever via de buis en de boodschappen in de supermarkt doen we in ons vrije weekend en het liefst op zondag. De koopavond moet het afleggen tegen de zondag waar we gaan funshoppen in plaats van een wandeling in de natuur.

De toekomst van de kermis

Maar de kermis is er nog steeds op de Grote Markt. Daar waar ik als klein jongetje mocht helpen bij het opbouwen van de botsauto’s. Daar waar ik mijn eerste rondjes draaide in de draaimolen. Daar waar ik super goed was in het vangen van de “pluim” voor alweer een gratis rondje. Daar waar ik mijn eerste liefdesavontuur beleefde in de rups. Daar waar ik de lekkerste oliebollen kon kopen. Daar waar ik stiekem tegen de kasten van de gokautomaten trapte voor gratis munten.

Daar waar Attractiepark Toverland is gekozen tot het meest gastvriendelijke pretpark van Nederland. Daar waar in elke stad een indoor speeltuin Ballorig of MonkeyTown geopend is. Daar waar Outlet Roermond meer dan vijf miljoen bezoekers trekt. Daar waar Preston Palace een uniek all in concept heeft geïntroduceerd. Daar waar op de kermis (te) weinig veranderd is…?

Hans van Leeuwen,
Trendwatcher & Expert in Leisure

CategoryBlog
© 2020 Pleisureworld-Connect | Trendsetting in Leisure.
Top
Follow us: