ontwikkeling plattelandstoerisme

SLIMMadvies werkt nauw samen met organisaties als Syntens en Taskforce Multifunctionele Landbouw als het gaat om het delen van kennis bij ontwikkelingen in het buitengebied, waaronder plattelandsrecreatie en plattelandstoerisme. Regelmatig komen agrariërs en ondernemers in het buitengebied met vragen bij instanties als Syntens en Taskforce Multifunctionele Landbouw.

In de meeste gevallen gaan wij er direct op af en luisteren vooral naar de wensen en ideeën van de ondernemers.Vaak gaat het om ontwikkelingen en initiatieven die geen enkele relatie hebben met landbouwactiviteiten.

De onderliggende oorzaak is dikwijls een gevolg van teruglopende inkomsten en weinig uitzicht op  groei en toekomstige ontwikkelingen binnen de agrarische sector. Door de noodzaak gedwongen ziet men kansen om nieuwe “recreatieve” activiteiten op te starten. Ook de verbreding naar zorg op het platteland is een toenemend fenomeen. Zie daar het ontstaan van zorgboerderijen.

Vaak heeft men onvoldoende kennis en eigen ideeën om zelf initiatieven te ontwikkelen. Het aanbod is dan ook eenduidig, behoudens enkele uitzonderingen die weten wat het betekent om vanuit hun eigen DNA te handelen. De boerencamping is al zovaak gekopieerd dat er momenteel sprake is van een overschot. Een koude sanering ligt voor de hand.

Voor eigenaren van bijzondere Bed & Breakfast locaties geldt zowaar het tegengestelde. Zij hebben het afgelopen jaar een groei van meer dan dertig procent (!) doorgemaakt. De gemiddelde kamerprijs ligt vaak hoger dan een drie sterren hotel te boeken via Nachtjeweg.nl of Booking.com.

In de nabije toekomst zullen op het platteland veel recreatieve toeristische ontwikkelingen plaatsvinden.Er zullen meer samengestelde bedrijven in het buitengebied ontstaan met diverse inkomsten. Denk maar eens aan de opkomst van streekproducten die worden gecombineerd met allerlei “catering” arrangementen. Door de verstedelijking wordt het buitengebied bereikbaar voor dagelijkse boodschappen. Zie hier de trend van allerlei retailketens als Landwinkel, Original en kleinschalige luxe winkeltjes!

Biggetjes knuffelen en boerenhulp diploma
Onlangs was het weer zo’n dag dat wij met een gezelschap “agrarische” recreatieondernemers een rondje maakte langs inspirerende locaties. Voor aanvang kreeg iedere deelnemer de mogelijkheid om in het kort iets bijzonders te vertellen over zijn eigen bedrijf. Aan bod kwam onder andere: diploma boerenhulp, Country Fair, Polderhut & Boerderijmuseum, Solex uitstapjes en de boerenbarbecue. Heel bijzonder was de ‘Kijk-, Doe- en Zorgboerderij’ waar je biggen kunt knuffelen.

Op het programma stond een bezoek aan het bungalowpark van Landal: Landgoed De Hellendoornse Berg. Zij gaan beslist meer werk maken van regionale samenwerking en zien kansen om verbindingen te leggen met de ‘Kijk-, Doe- en Zorgboerderij’ voor groepsaccommodaties. Aktief Overijssel met dubbeldekker zorgt voor gratis busvervoer en is daardoor uniek voor grotere gezelschappen. Het feestje begint immers al bij vertrek! En wat dacht je van de extra busreclame?

‘De Knapenvelder’ timmert al meer dan twintig jaar aan de weg met streekproducten. Zij lieten zien hoe een sterk eigen product en een goede samenwerking elkaar kunnen versterken.

Haar zuivelproducten worden zelfs door sterrenrestaurant De Librije in Zwolle gebruikt. De streekwinkel verkoopt daarbij ook producten die door De Librije zijn geproduceerd. De knapzak, gevuld met streekproducten, is in eigen huis ontwikkeld. De knapzakroute legt een link met activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving.

Passie de basis voor succes
Wie niet echt is, struikelt over zijn eigen initiatieven: we hebben het al eerder gezegd! Iedereen beschikt over zijn eigen DNA. Dat is het vertrekpunt voor de ontwikkeling van een uniek recreatief en toeristisch bedrijf op het platteland. Met kopiëren kom je er niet; laat je inspireren.

Belangrijk is goed te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor samenwerking binnen uw eigen regio. Dit is beslist niet gemakkelijk. Kijk maar eens naar de ontwikkelingen in de wijnbouw in Nederland. Nog maar enkele jaren terug waagde zich nauwelijks iemand hieraan.

Nu zijn er al meer dan tweehonderd ondernemers actief en krijgt men een glaasje Hollandse witte wijn in de Businessclass van de KLM. En passant hebben wij nog even tussendoor een advies gegeven omtrent de promotie van een kerstarrangement. Dit leverde toch maar mooi een besparing op van enkele duizenden euro’s!

SLIMMEzet advies
Plattelandsrecreatie wordt gekenmerkt door vele kleinschalige initiatieven. Door samen te werken kan je je als grote attractie profileren en wordt het marktgebied vergroot. Kijk ook eens bij reguliere recreatiebedrijven, natuurorganisaties of de culturele sector naar nieuwe kansen om samen te werken. En blijf vooral jezelf; authenticiteit wordt gewaardeerd.

Deze inspiratietour kwam mede tot stand door samenwerking met SLIMMadvies/ Pleisureworld en Taskforce Multifunctionele Landbouw.

www.landal.nl
www.aktiefoverijssel.nl
www.zandeinde.nl

www.deknapenvelder.nl
www.landwinkel.nl
www.sallandsbest.nl
www.tuinpad.nl

www.farmenfun.nl
www.landwaard.nl
www.doornroos.nl
www.syntens.nl
www.multifunctionelelandbouw.nl

U kunt altijd een afspraak maken voor vrijblijvend advies!

 Hans van Leeuwen, Expert in Leisure
Directeur SLIMMadvies / initiatiefnemer Pleisureworld


Volg Hans van Leeuwen nu op Twitter!
Voor recreatieondernemers die slimmer willen ondernemen (www.twitter.com/slimmadvies) en voor trends, innovaties en ontwikkelingen in de vrijetijd (www.twitter.com/pleisureworld)!

CategoryBlog
Tags
© 2020 Pleisureworld-Connect | Trendsetting in Leisure.
Top
Follow us: