Parkdirecteur Bruno Guth van Center Parcs Bois aux Daims neemt ons mee door zijn park

Op studiereis naar Center Parcs Les Bois aux Daims – Puy Du Fou – Indian Forest – Waterpretpark O’Gliss

Zoektocht naar nieuwe trends over de grens

Elke jaar maak ik weer de afweging welke landen ik ga bezoeken ter inspiratie. Uiteraard is het onmogelijk om verslag te leggen van alles wat er te beleven valt in de wereld van recreatie en toerisme, maar in buitenland vind je sowieso bijzondere inspiratie voor ons eigen toeristisch aanbod. Driekwart van de Nederlanders geeft de voorkeur aan een vakantie over de grens. Is dat alleen vanwege het klimaat of zijn er ook andere aantoonbare redenen? Dit jaar hebben wij voor de tweede achtereenvolgende keer een studiereis naar Frankrijk op de agenda gezet. Na Spanje voor de grootste groep Nederlanders nog altijd de favoriete buitenlandse bestemming.

Studiereis: beter dan adviesrapport

Enkele jaren geleden ben ik gestopt met het organiseren van studiereizen, nadat allerlei organisaties dit kopieerden. Na de aankondiging van mijn eigen inspiratiereis dit jaar ontstond echter in de wandelgangen spontaan een leuk gezelschap experts, die mij graag wilden vergezellen. Samen met het directieteam van Hof van Saksen (Landal Greenparks), Camping Bakkum, Camping Geversduin, De Bongerd en De Lakens en met journalist Walter Jonker van Pretwerk hebben wij een aantal bijzonder inspirerende dagen beleefd.

Herten en ander wild loopt tussen de cottages

De herten lopen tussen de bungalows

Wij hadden een ontmoeting met parkdirecteur Bruno Guth van Center Parcs Les Bois aux Daims (“het hertenpark”). Bruno kwam als manager van een ander Frans park, Center Parcs Les Trois Forêts, en is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit meest luxe en vernieuwende park dat in 2015 de poorten opende. Het grootste verschil met de opzet van de andere parken is de keuze voor een hoogwaardige afwerking van het interieur van de cottages, en daarnaast de realisatie van negen bijzondere boomhuizen. Een investering van maar liefst € 400.000.– per boomhuis! Heel speciaal is ook hoe dieren in het wild tussen de cottages verblijven. Terwijl je de bagage naar de bungalow brengt, kun je zomaar oog in oog staan met een roedel herten.

Meest spectaculair uitgevoerde Action Factory

Meest spectaculair uitgevoerde Action Factory

Voor het eerst is er ook storytelling toegepast rondom de horeca en de indoorspeeltuin Action Factory. Het park kent een receptieloze aankomst en heeft een drive-in zelfbediening fietsenverhuur. Nog nooit eerder gezien: er is een dierenobservatorium op het park waar je allerlei excursies kunt boeken. Er zit een enorme groei van 40% in dagaankomsten bij een minimale huur periode van twee dagen, in plaats van alleen de traditionele aankomst- en vertrekdagen. Het bungalowpark biedt het beste dat er momenteel in de markt is en kan wedijveren met Center Parcs Woburn Forest in de regio Londen.

Klik hier voor het volledige verslag van ons bezoek aan Center Parcs Les Bois aux Daims.

Wildspotten in het Observatorim

Wildspotten in het Observatorim

Voorstelling van de vossen in het Observatorium

Voorstelling van de vossen in het Observatorium

Veel aandacht voor buitenzwembad Center Parcs

Veel aandacht voor buitenzwembad Center Parcs

Studiereis betekent leren in de praktijk: onder de grond bij AquaMundo

Studiereis betekent leren in de praktijk: onder de grond bij AquaMundo

Sfeervol overzicht golfslagbad

Sfeervol overzicht golfslagbad

Overzicht van het Il Giardino Pizza restaurant in Pinokkio thema

Overzicht van het Il Giardino Pizza restaurant in Pinokkio thema

Het management team met elke week een nieuwe shift leader

Het management team met elke week een nieuwe shift leader

Een van de negen echte boomhuizen

Een van de negen echte boomhuizen

Dierenverzorgers bij Center Parcs, een nieuwe dimensie aan het vertrouwde concept

Dierenverzorgers bij Center Parcs, een nieuwe dimensie aan het vertrouwde concept

Boomhuis terras in de toppen van de bomen

Boomhuis terras in de toppen van de bomen

Boomhuis sanitair

Boomhuis sanitair

Baby Gym doelgroepzwemmen vóór opening van AquaMundo

Baby Gym doelgroepzwemmen vóór opening van AquaMundo

De wereldtop van themaparken in Frankrijk: Puy du Fou, het 5e beste themapark in de wereld

Wij brachten wederom een bezoek aan misschien wel het meest onbekende beste themapark van de wereld: Puy Du Fou. Een ervaring die niet alleen gewone bezoekers maar ook professionals in onze branche versteld doet staan. Een bedrijf waarmee de medewerkers zich verbonden voelen, omdat ze zich door de eigendomsstructuur allemaal een beetje baas voelen. Puy de Fou is een zogenaamde association die alle verdiensten 100% terug investeert in het park.

Het is ook het eerste themapark ter wereld zonder hamburgers, frites, gokautomaten, softijs en rides. Wel hebben alle medewerkers een hoofdrol in het themapark: ieder personeelslid is gekleed in kostuum en versterkt hiermee de verhalen die zijn gebaseerd op de Franse revolutie en die zich afspelen in de meer dan vijftien verschillende theaters. Op zichzelf al een museale attractie, en ook de effecten tijdens de shows zijn overweldigend.

Een indruk van de realistische decors waarin de verhalen zich afspelen

Een indruk van de realistische decors waarin de verhalen zich afspelen

Er zijn shows met enkele tientallen spelers en dieren tot aan voorstellingen met ver boven de honderd professionele acteurs. Een maand voor de opening wordt er gerepeteerd met 700 acteurs. De expertise van Puy du Fou strekt zich intussen uit tot buiten de parkgrenzen: Raveleijn van de Efteling is geregisseerd door dit concern en er zijn plannen om in Engeland en Spanje een dergelijk themapark te ontwikkelen, gebaseerd op lokale verhalen.

Puy du Fou is niet jaarrond geopend en juist daarom is het verrassend dat men in 2020 alweer het vijfde gethematiseerde hotel gaat bouwen. Op dit moment zijn er al 400 thema familiekamers met 4 tot 5 slaapplaatsen. De kamerprijzen liggen gemiddeld tussen de € 200.- tot € 350.- per kamer, exclusief entree tot het park. Wij adviseren altijd een ‘Pas Émotion’ (fastpas) te bestellen. De hotelkamers zijn zwaar gethematiseerd en het comfort is prima, echter zonder luxe faciliteiten met als doel om de gasten zo lang mogelijk in het park te laten verblijven. Dus geen koffiezetapparaat op de kamer en zelfs de minibar ontbreekt.

Wij sliepen in La Cite Nocturne, een van de vier thema hotels

Wij sliepen in La Cite Nocturne, een van de vier thema hotels

Na het zien van de spectaculaire avondshow ‘Les Orgues de Feu’ besloot toenmalig directeur Bart de Boer een dergelijke attractie naar de Efteling te halen. Er zijn in totaal wel 19 shows en het aanbod wisselt elke dag. Het park trekt nu ruim twee miljoen bezoekers en de rek is er nog niet uit. Van eind september tot en met half april is het park gesloten, maar rond de kerstdagen worden wel sfeervolle arrangementen aangeboden in de themahotels.

En dan is er nog La Cinéscénie, een gigantische show buiten het themapark, die met wel 2.000 figuranten in een apart hiervoor gebouwd stadion jaarlijks slecht een aantal keren wordt opgevoerd en in totaal 350.000 bezoekers trekt. Een geweldig spektakel waarvoor apart geboekt dient te worden. Het themapark wordt gerund door een vaste staf van 200 medewerkers, 1800 seizoensmedewerkers en 210 (wilde) dieren. Dat het park internationaal nog niet zo bekend is bewijzen de verhoudingen in de bezoekersaantallen: slecht 15% buitenlandse tegenover 85% Franse bezoekers.

Deze show mag je niet missen!

Spektakel met leeuwen, tijgers en veel showelementen: Le Sine du Triomphe

Spektakel met leeuwen, tijgers en veel showelementen: Le Sine du Triomphe

Het is rennen van het ene theatherspektakel naar het andere

Het is rennen van het ene theatherspektakel naar het andere

Elk hotel heeft bij Puy du Fou zijn eigen themarestaurant

Elk hotel heeft bij Puy du Fou zijn eigen themarestaurant

De grote volgelshow Le Bal des Oiseaux Fantômes

De grote volgelshow Le Bal des Oiseaux Fantômes

O’Gliss Park – een waterpark met landscaping voorop

Wij waren te gast bij het in 2016 geopende waterpretpark O’Gliss met Nederlander Bram Schuurbiers aan de oorsprong, samen met eigenaar Michaël Thibaud. Bram heeft als landschapsarchitect de vrije hand gekregen hier een masterplan voor een waterpark te ontwikkelen. De basis is een grote wirwar aan waterglijbanen, geleverd door Polin, en de bijzondere waterwildbaan met meerdere afdalingen door Van Egdom, die inmiddels internationaal veel erkenning krijgen voor de gedurfde aanpak van bijzondere waterattracties. Bram Schuurbiers heeft al met meerdere projectontwikkelaars gewerkt aan nieuwe projecten in leisure en heeft ook in O’Gliss zijn stempel gedrukt op het eindresultaat. In tegenstelling tot bij eerdere opdrachten heeft hij zelf ook aandelen in dit waterpark.

Bram vertelt ons: “We zijn nu 1 jaar openen en afgelopen winter hebben wij al moeten uitbreiden. Naast Aqualand en Splashworld is dit het derde stand alone waterpark in Frankrijk. Eerder hebben andere van dit soort parken de poorten na een jaar alweer moeten sluiten. Meestal door totaal gebrek aan gevoel voor sfeer en beleving. Bij het zoeken van een geschikte locatie hebben we al gekeken of het terrein in een natuurlijke groene omgeving gesetteld kon worden, het liefst op geaccidenteerd terrein. Zo maak je handig gebruik van de aanwezige hoogteverschillen voor de grotere waterglijbanen.”

Bovenaanzicht van Polin's waterattractie met heel veel soorten!

Bovenaanzicht van Polin’s waterattractie met heel veel soorten!

Spray Park vast onderdeel zwembad

De aanwezige sprayparken en zwembassins zijn door een lokale leverancier onder regie van Bram geleverd. Het golfslagbad is slim gemaakt met een bewegende reuzenbal in het water. Het kost alleen wel veel energie. De watertemperatuur is elke dag 27 graden. Zelfs op een dag met weinig zon en een buitentemperatuur van 20 graden zijn er opvallend veel bezoekers te vinden in het waterpark. Opvallend is dat de sterk aanwezige weelderige plantenwereld het geheel een bijzondere warme uitstraling geeft. Er is geen techniek te zien boven de grond. Zelfs aan de daken is aandacht besteed met kunstgras, zodat de groene daken het sfeerbeeld versterken als je bovenop de waterattracties staat. Ook de signing door het park is beslist een meerwaarde, en ook daar heeft Bram zijn hand in gehad.

De door Van Egdom geleverde wildwaterbaan met het principe van de skibaan

De door Van Egdom geleverde wildwaterbaan met het principe van de skibaan

Met 190.000 bezoekers in twee en een halve maand zat O’Gliss ruimschoots boven de geprognotiseerde aantallen van 150.000. Samen met de positieve reviews is al voor aanvang van het tweede seizoen anderhalve hectare zwemwater met rotsen gerealiseerd, compleet met VIP Cabana’s en een Picknickzone. De totaal nieuwe strandbeleving in de plaats van het gras betekende wel dat er tussen elke natte zone en attractie een voetenschoonloopbadje is aangelegd ter voorkoming van de meeste vervuiling. Zelfs de aanvoerweg is speciaal door de gemeente omgelegd om het drukke verkeer in goede banen te leiden. Er worden bewust nog geen avondevenementen georganiseerd omdat bezoekers soms wel drie uur rijden voor een bezoek. Deze jongeren wil je niet met een slok op achter het stuur naar huis laten gaan.

Wat wij hier bij O’Gliss hebben gezien, is een strak georganiseerde routing voor gasten, cashless payments door een polsbandje en een ingenieus fotosysteem per waterattractie, eenvoudig digitaal te bestellen. Voor alle recreatieondernemers met plannen voor een waterpark of uitbreiding van bestaande waterpret is een bezoek aan O’Gliss de moeite waard!

  • Weelderige plantenwereld
  • VIP Cabana’s (€ 120.- per dag voor 6 personen, met hottub, douche, bbq, minibar, strandstoelen en TV)
  • Beach Life voor populaire schuimparty’s met DJ
  • Cashless payment en uniek fotosysteem

Voor meer informatie: https://pleisureworld.nl//www.oglisspark.fr

Hier wordt je gelanceerd in het waterpretpark

Hier wordt je gelanceerd in het waterpretpark

De oplaadstations voor het e-mailen van de bestelde actiefoto's

De oplaadstations voor het e-mailen van de bestelde actiefoto’s

Indian Forest is een zusterbedrijf van O’Gliss. Oorspronkelijk een outdoor klimpark, waar wederom door Bram Schuurbiers een totaal vernieuwend concept is neergezet gebaseerd op fysieke inspanningen voor de hele familie. Het adventure parcours lijkt in de uitdagende eigenschappen wel op de Mud Masters. Het principe van extreme sports wordt nog duidelijker als wij de Water Jump Zone zien waar met fietsen, banden en wakeboarden de grootste capriolen uitgehaald worden. Het park heeft zich laten inspireren door grote TV-shows, zoals twee parcoursen gebaseerd op het bekende programma Fort Boyard. Zowel voor volwassen als voor kinderen tot 12 jaar: alle doelgroepen kunnen hier hun hart ophalen. De prijsstrategie is heel bijzonder; wie wil wandelen of kijken, betaalt geen entree. Bij de ingang bestel je een actiepakket. Veel, of misschien wel alle attracties zijn in eigen beheer ontwikkeld en/of gebouwd. De skelter racebaan springt het meest in het oog. Nog niet eerder heb ik zoiets gezien.

Fort Boyard attractie voor kinderen

Fort Boyard attractie voor kinderen

Indian Forest is een compleet actionpark dat in de basis geen extreme investeringen vergt, op het klimpark na. Verschillende attracties zijn alleen met groepen te boeken, in verband met begeleiding door medewerkers (‘animateurs’). Voor alle doelgroepen is er wel een activiteit. Indian Forest is een bron van inspiratie voor veel bedrijven, van campings tot evenementenorganisaties.

Voor meer informatie: https://pleisureworld.nl//www.indian-forest-atlantique.com

Kinderfeestjes in een reusachtige boomhut is een leuke attractie bij Indian Forest

Kinderfeestjes in een reusachtige boomhut is een leuke attractie bij Indian Forest

Ingenieus transportsysteem voor de skelterbaan

Ingenieus transportsysteem voor de skelterbaan

E-Sports bij Indian Forest lijkt veel op een oud TV programma

E-Sports bij Indian Forest lijkt veel op een oud TV programma

Een van de groepsonderdelen: op de rug liggen en trappen, terwijl de tegenstander er overheen moet lopen.

Een van de groepsonderdelen: op de rug liggen en trappen, terwijl de tegenstander er overheen moet lopen.

Ik hoop dat u geïnspireerd bent door onze belevenissen en misschien zelfs van plan om zelf op bezoek te gaan bij een van deze bedrijven. Wilt u meer informatie of advies, neem dan gerust contact met ons op!

Hans van Leeuwen, trendwatcher en adviseur in leisure

VIP Cabana met hot tub, douche, minibar, barbeque, zitje, ligbedden en TV

VIP Cabana met hot tub, douche, minibar, barbeque, zitje, ligbedden en TV

Verbinding met de streekgerechten op de weekmarkt

Verbinding met de streekgerechten op de weekmarkt

Veel zorg voor kleuren, aankleding en beplanting

Veel zorg voor kleuren, aankleding en beplanting

Spagetti glijbanen

Spagetti glijbanen

Ook Roland Rozenbroek heeft plezier midden in de beleving

Ook Roland Rozenbroek heeft plezier midden in de beleving

Merchandising als onderdeel van het verhaal en inspelen op consumenten trends

Merchandising als onderdeel van het verhaal en inspelen op consumenten trends

Deze polsbandjes zullen steeds vaker het sfeerbeeld bepalen in de vrijtijd

Deze polsbandjes zullen steeds vaker het sfeerbeeld bepalen in de vrijtijd

CategoryBlog
© 2020 Pleisureworld-Connect | Trendsetting in Leisure.
Top
Follow us: