Wu Wen Ouwehands Dierenpark Rhenen

Pleisureworld ging in gesprek met Robin de Lange, directeur Ouwehands Dierenpark Rhenen.

“Wij hebben onze omzet verdubbeld”

Wie is er niet benieuwd hoe het ervoor staat in Rhenen, zo’n half jaar na de introductie van de nieuwe Dierenparkbewoners? Na de spectaculaire landing op Schiphol van panda’s Xing Ya & Wu Wen zijn de bijzondere dieren veelvuldig in het nieuws geweest. Geruchten waren er genoeg; de meest bizarre veronderstellingen deden de ronde. Wij van Pleisureworld waren nieuwsgierig naar het échte verhaal en spraken Robin de Lange, al vijftien jaar werkzaam als directeur van het park en vanaf bijna het allereerste begin betrokken bij de jarenlange voorbereidingen om de komst van deze twee panda’s mogelijk te maken.

Dit zijn de hoofdrolspelers

Dit zijn de hoofdrolspelers

Niet geheel toevallig heb ik in de afgelopen jaren panda’s gespot in dierentuinen van Singapore, Beijing, Edinburgh, Wallonië en Berlijn, en nu dan ook in ons eigen landje. Ik werd zelfs al door buitenlandse media in leisure benaderd als de ‘Panda Expert’. In dit artikel nemen we je mee op de avonturen van Robin de Lange en het verhaal achter het succes van de Nederlandse panda’s. Daarvoor beginnen we bij het begin; nog ver voordat er sprake was van de komst van deze publiekstrekkers.

Er was namelijk een lange weg te gaan. Robin steekt van wal: “Toen ik veertien jaar geleden aantrad als directeur, trof ik een dierentuin aan met behoorlijk achterstallig onderhoud. We hebben ervoor gekozen om de dierentuin op een hele nieuwe manier te gaan exploiteren. De meest opvallende kant daarvan is dat er eerst geld verdiend moest worden. We hebben dus eerst gestuurd op commercie. Toen dat eenmaal stond, waren we in staat gelden vrij te maken voor de doelstellingen zoals natuurbehoud en educatie; dat is waarom er überhaupt sprake is van een dierentuin”.

Even voorstellen: dit is Wu Wen

Even voorstellen: dit is Wu Wen

Koninklijk ontvangst Schiphol van panda’s Xing Ya & Wu Wen

Koninklijk ontvangst Schiphol van panda’s Xing Ya & Wu Wen

Na de spectaculaire landing op Schiphol van panda’s Xing Ya & Wu Wen op weg naar Ouwehand

Na de spectaculaire landing op Schiphol van panda’s Xing Ya & Wu Wen op weg naar Ouwehand

Méér dan alleen bezoekers inspireren voor liefde voor de natuur

Wereldwijd zijn er in totaal 25 dierentuinen met panda’s, verspreid over slechts 17 landen. Dat geeft al aan hoe bijzonder het is voor Ouwehands Dierenpark Rhenen om ze nu als enige in Nederland in huis te hebben. Robin: “Dat kostte vijftien jaar hard werken en lobbyen. Ik ben meer dan 25 keer in China geweest. Zonder de opgebouwde vriendschapsband was dit nooit tot stand gekomen. Het is een droom van onze enige aandeelhouder en eigenaar Marcel Boekhoorn, die hier altijd in heeft geloofd en die nu is uitgekomen.

Wij bestaan dit jaar 85 jaar. De laatste jaren zijn grote sprongen vooruit gemaakt dankzij enorme investeringen, zoals de bouw van het unieke gorillaverblijf. Wij kiezen bewust voor het in stand houden van bedreigde diersoorten; dergelijke dieren krijgen bij ons voorrang. Daardoor zullen andere dieren, die niet met uitsterven bedreigd zijn, plaats moeten maken. Zoals bijvoorbeeld kamelen.

Onze missie is gestoeld op een viertal doelen: zoveel mogelijk bijdragen aan natuurbeschermingsprojecten, in stand houden van bedreigde diersoorten, educatie en informatie voor onze bezoekers en wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met de Wageningse Universiteit. Wist je bijvoorbeeld dat wij door een soort huurovereenkomst van 15 jaar  maar liefst 1.000.000 dollar bijdragen aan het officiële panda conserveringsproject?”

Omzet dankzij de panda’s meer dan verdubbeld

Het was een enorme mediahype. Trending topic op Facebook en Twitter, de hits op Google schoten door het dak en meer dan tweehonderd journalisten, televisiestations, radiozenders en fotografen waren getuige van het aankomstspektakel op de luchthaven Schiphol. Het leek wel of wij de wereldcup gewonnen hadden; zoveel belangstelling was er voor het transport van de twee panda’s naar Rhenen. “De opbrengst van deze media-aandacht is niet in geld uit te drukken. We werden in een klap de meest bekende dierentuin van ons land. We zijn ook niet over een nacht ijs gegaan met deze miljoeneninvestering, onder andere door een compleet gebouw uit China aan te kopen en dat hier op te bouwen. Ook onze horeca is aangepast op de beleving, met de uitstraling van de Chinese keuken en vers bereidde wokmaaltijden.”

De toko counter in het Chinese Restaurant

De toko counter in het Chinese Restaurant

En uiteraard wil dit kind ook een knuffel mee naar huis

En uiteraard wil dit kind ook een knuffel mee naar huis

Toch is het aantal bezoekers niet verdubbeld en de extra overloop parkeerplaats is slechts twee keer in gebruik geweest. Hoe zit die verdubbeling van de omzet dan in elkaar? “We hebben zo’n 20% meer bezoekers gekregen. De grootste winst van de omzetvermeerdering: we zijn gestopt met kortingsacties. Dynamic pricing is beperkt toegepast met verschillende tarieven voor weekdagen, zaterdagen en zon- en feestdagen en vakantieperiodes. Het aantal zakelijke events is enorm gegroeid en ook de schoolreisjes hebben enorm geplust. Zelf ben ik deze maand al vijftien keer geboekt als spreker om het unieke verhaal van de Panda Experience te vertellen.”

“Wat wij niet hadden verwacht, is dat ook onze F & B door het gehele park zou toenemen. Via de uitgang van het Oosterse restaurant loop je bovendien door een enorme Panda-store met de meest originele attributen met een panda afbeelding, en natuurlijk duizenden pluche knuffels. Uiteraard stijgen ook de parkeerinkomsten en wij hopen dat de stijging nog niet ten einde is. We werken bovendien efficiënt: doordat we de bezoekers zoveel mogelijk online tickets laten kopen, weten wij op voorhand hoe druk het gaat worden en kunnen wij de organisatie daarop instellen. Wij hebben maar zo’n 80 vaste medewerkers en een pool van ruim 250 oproepkrachten.”

Dit is het riante verblijf van Xing Ya

Dit is het riante verblijf van Xing Ya

Pandasia Panda-store met de meest originele attributen met een panda-afbeelding

Pandasia Panda-store met de meest originele attributen met een panda-afbeelding

Gorilla adventure: indrukwekkend gebouw; een miljoenen investering

Gorilla adventure: indrukwekkend gebouw; een miljoenen investering

Een dierentuin moet leuk zijn

“De speerpunten uit onze missie zijn nooit de voorkant van onze marketing. Je moet de boel zo organiseren dat je de boodschap kunt brengen door het leuk te maken. Dat doen wij op verschillende manieren. Net zoals bij de meeste collega dierentuinen bieden wij uiteraard pakketten voor spreekbeurten, speurtochten door het park, lopen er gidsen rond en zijn er rijdende exposities. Je ontmoet op verschillende momenten Bamboo Bill met zijn vrienden, zoals in familieshow “Het verhaal achter Pandasia”.

Een daverend succes is onze grote glazen overdekte RavotAapia; een heuse overdekte natuurspeeltuin met water en zand waar hoog door de lucht een monorail doorheen loopt. Er leven zelfs dieren. Ook met onze evenementen kiezen wij voor onze eigen stijl. Halloween zal je bij Ouwehands niet tegenkomen, maar bijvoorbeeld wel een Kerstbrunch, Kidsparty tussen de dieren en Ouwehands Winterland. Wij zijn ook op de landelijke televisie te zien met de Jungleclub op RTL 8.”

RavotAapia, het meest effectieve indoor speelpaleis: zand, water en ravotten

RavotAapia, het meest effectieve indoor speelpaleis: zand, water en ravotten

Een andere vernieuwing sinds begin dit jaar waarover je minder hoort, maar die wel bijzonder is: Kinderboerderij Onky Donky, speciaal voor kinderen met een beperking tot de leeftijd van 12 jaar. Hier kunnen ouders, verzorgers en andere familieleden zich even comfortabel terugtrekken uit de drukte van de dierentuin.

Het Ony Donky huis voor bezoekers met een beperking als onderdeel van maatschappelijk ondernemen

Het Ony Donky huis voor bezoekers met een beperking als onderdeel van maatschappelijk ondernemen

Het immens grote gebouw RavotAapia: ooit trendsettend en nu nog steeds een topattractie

Het immens grote gebouw RavotAapia: ooit trendsettend en nu nog steeds een topattractie

Bootje varen naar de overkant

Bootje varen naar de overkant

Wat heeft Pandasia nog meer gebracht?

“Pandasia heeft behalve de omzetstijging nog heel veel meer gebracht. Denk aan de interne motivatie van onze medewerkers om bij de enige dierentuin in Nederland te mogen werken met zo’n groot internationaal aanzien, en het heeft een enorme boost gegeven aan alle met ons samenwerkende organisaties. De naamsbekendheid in Nederland en daarbuiten voor Ouwehands Dierenpark is gestegen. Het bezoek van Nederlandse Chinezen is enorm toegenomen, net zoals van de Belgen en Duitsers. Wist je dat bezoekers zich bewust zijn van het gegeven dat zij misschien niet alleen voor het eerst, maar ook voor het laatst panda’s in levende lijve kunnen aanschouwen? Bezoekers realiseren zich daardoor het belang van het in stand houden van de diersoort. En dát is het moment waarop wij onze bezoekers in contact brengen onze doelstellingen.”

Hans van Leeuwen, Trendwatcher & Adviseur in leisure

Resume


Mijn score: 8.9

Wij bezochten het park op zaterdag 25 november, tijdens het evenement Ouwehands Park van Sint. Het totale park was optimaal in de juiste sfeer gebracht. Overal waren Pieten, muziek en theater. Een groot compliment voor de optimale sfeer en gezellige uitstraling. Het pandaverblijf bevindt zich in een origineel Chinees gebouw met top F&B tegen betaalbare prijzen. Graag zie ik nog veel vaker zo’n kwalitatieve gastronomie in een dierentuin of pretpark!

Geef bezoekers de keuze; L en XL, met streekkoffie van Peeze

Geef bezoekers de keuze; L en XL, met streekkoffie van Peeze

Karpatica Expeditie Berenbos

Karpatica Expeditie Berenbos

Bezoekerstreintje hoog door de lucht

Bezoekerstreintje hoog door de lucht

IJsberen Ouwehands Dierenpark

IJsberen Ouwehands Dierenpark

Traditionele zwarte pieten

Traditionele zwarte pieten

Al bij de entree is duidelijk welk evenement er in het park plaatsvindt

Al bij de entree is duidelijk welk evenement er in het park plaatsvindt

© 2020 Pleisureworld-Connect | Trendsetting in Leisure.
Top
Follow us: